İntihal Politikası


IJLET, yayın politikaları gereği "Kör Hakemlik Süreci"nden geçen her çalışmanın, çalışmanın bütünlüğünü korumak amacıyla intihal tespitine tabi tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, çalışmanın hem İngilizce hem de Türkçe kopyaları, yayın kurulu tarafından seçilen bir şirket tarafından hakem değerlendirme süreci öncesinde ve yayından önceki son kontrol aşamasında intihal tespitine tabi tutulur.

İntihal tespiti Turnitin ve iThenticate ve intihal.net yazılımları ile yapılmaktadır. İntihal tespitinden sonra her bir çalışmada bulunan eşleştirmeler detaylı bir şekilde analiz edilerek doğru referans ve çapraz referans içeren sıralanır. Bir sonraki adımda, kalan eşleşmelerdeki hatalar tespit edilerek yayın kuruluna bildirilir. Kurul, intihal tespit raporu ışığında nihai kararını verir. Yazar(lar)dan raporda listelenen hataları düzeltmeleri istenebilir ya da çalışma yazar(lar)a iade edilebilir.

IJLET, araştırmacılar ve kütüphaneler için bütüncül ve kapsamlı yayıncılığa değer verir ve bunun güvenilir ve orijinal araştırma makaleleri yayınlayarak gerçekleştirilebileceğini kabul eder. IJLET yayın kurulu, bir çalışmanın intihal içerdiğine ve/veya telif hakkı sorunları olduğuna dair bir şüphe ortaya çıkması durumunda, çalışma hakkında soruşturma başlatma sorumluluğunu taşır.

Yayın kurulu, inceleme sürecindeki yazılarda telif hakkı ihlali veya intihal tespit ederse, yazar(lar)a neyin nerede tespit edildiğini gösteren ayrıntılı bir belge göndererek çalışmayı incelemeden geri çeker ve inceleme sürecini iptal eder.

Yayın kurulu, bir sayıda veya erken görünümde yayınlanan makaleler için telif hakkı ihlali veya intihal tespit ederse, en geç 1 hafta içinde aşağıda belirtilen ifadelere göre geri çekme ve raporlama prosedürlerini uygular:

  1. İntihal tespit edilen çalışma elektronik ortamda "Geri Çekilmiş:" olarak etiketlenir..
  2. Özet ve Tam Metin yerine, çalışmanın neden geri çekildiği, ayrıntılı kanıtlar ve (varsa) bağlı olunan kurumun konu hakkındaki açıklamaları elektronik ortamda yayınlanır.
  3. Çalışma, derginin web sayfasının ana sayfasında "Geri Çekilmiş" olarak duyurulur.
  4. Çalışma, derginin geri çekme tarihinden sonra yayımlanacak ilk sayısının içeriğinde "Geri Çekme: Makale Başlığı" olarak yer alır ve ilk sayfasından itibaren neden geri çekildiği ve orijinal atıflar kamuoyu ve araştırmacılarla paylaşılır.
  5. Yazar(lar)ın bağlı olduğu kurumlar geri çekme hakkında bilgilendirilir.
  6. Yukarıda belirtilen geri çekme raporları, indeks dizinlerine ve kataloglarına kaydedilmek üzere derginin indekslendiği kurumlara gönderilir.

Ayrıca, yazar(lar)ın daha önce çalışmalarını yayınlattığı yayınevleri veya yayın kurulları varsa, IJLET yayın kurulu, buralara intihal yapan yazar(lar)ın yayınlanmış çalışmalarının geçerlilik ve güvenilirlik açısından gözden geçirilmesi veya geri çekilmesi yönünde önerilerde bulunabilir.